Trudno sobie wyobrazić wykonywanie jakichkolwiek czynności w kuchni bez odpowiedniego noża. Gdy go zabraknie, zwyczajnie nie da się przygotować w odpowiednio efektywny i wygodny sposób jedzenia. Jest to narzędzie, które stanowi podstawę kuchennego wyposażenia. Jeśli chce się mieć dobry nóż kuchenny, trzeba przede wszystkim zwrócić uwagę na to, z jakiego będzie on zrobiony materiału. Co prawda każdy wie, że znaleźć można w sklepach przykładowo noże stalowe i ceramiczne, lecz nie każdy wie, czym się one tak właściwie różnią od siebie.
Charakterystyka noża stalowego
Nie da się ukryć, że noże kuchenne, które wykonane są ze stali, zaliczane są do zdecydowanie najpopularniejszego obecnie noża w polskich domach. Z jakiego powodu są one aż tak bardzo popularne i co powoduje, że tak chętnie się z nich korzysta? A może mają jakieś wady, które je dyskwalifikują i zamiast nich powinno się poszukać czegoś innego?
Jeśli chodzi o zalety noży zrobionych ze stali, to bez wątpienia jedną z najważniejszych jest ich bardzo duża uniwersalność. Oczywiście można kupić modele wyspecjalizowane do precyzyjnie określonych zadań, lecz na ogół tego typu noże mogą służyć właściwie do wszystkich czynności w kuchni. Co więcej, są one dość mocne i nie ma ryzyka ich połamania, a także możliwe jest ich samodzielne, bardzo szybkie ostrzenie.
Jak to jednak wygląda od strony wad? Najważniejszą z nich jest oczywiście fakt, że choć ostrzenie jest proste i można je wykonać samodzielnie, to jednak trzeba to robić dość często, ponieważ takie noże szybko się tępią. Dodatkowo mogą one wchodzić w reakcje z pokarmem, a to może przekładać się na smak jedzenia. Na koniec warto jeszcze mieć na uwadze, że często dochodzi do korozji takich noży.
Charakterystyka noża ceramicznego
Jeśli ktoś zastanawia się nad tym, jak wybrać noże kuchenne i analizuje poszczególne modele, to zdecydowanie taka osoba powinna mocno zastanowić się nad zakupem noża ceramicznego. Czym się on charakteryzuje i w czym jest lepszy od tak przecież chętnie używanego noża stalowego?
Podstawową zaletą noża ceramicznego jest to, że nie wymaga on tak częstego ostrzenia, jak w wersji stalowej. Dzięki temu praktycznie przez cały czas ma się w domu ostry i zawsze przygotowany do działania nóż, który praktycznie nigdy nie zawiedzie. Co więcej, nóż ceramiczny nie wchodzi w reakcję z pokarmami, więc nie ma ryzyka, że negatywnie wpłynie na ich smak. Oczywiście jest to także nóż, który nie pokrywa się nalotem rdzy, a także nie wymaga właściwie żadnej większej pielęgnacji.
Jeśli ktoś zainteresował się tym nożem, poznając powyższe zalety, to powinien się również zapoznać z jego wadami, ponieważ mogą one skutecznie popsuć przyjemność korzystania z takiego modelu. Przede wszystkim na początku zwrócić trzeba uwagę na duże ryzyko uszkodzenia takiego noża. Jest on bardzo kruchy, więc nawet upadek i uderzenie o podłogę może go połamać. Co więcej, takiego noża właściwie nie da się samodzielnie naostrzyć, więc jeśli któregoś dnia jego ostrze się stępi, to niezbędne będzie udanie się z nożem do specjalisty.