Złote i chrupiące, a przedtem delikatne w środku. Doskonała przekąska lub idealny dodatek do dań obiadowych. Frytki to jedna z ulubionych potraw nie tylko dzieci, ale również i dorosłych.
Jak frytki, to tylko z frytkownicy
Frytkownice dostępne na rynku można podzielić na urządzenia przeznaczone do zastosowania w gastronomii oraz w indywidualnych domach. Co prawda frytki można przyrządzać w piekarniku czy garnku na głębokim tłuszczu, jednak posiadanie specjalnego urządzenia pozwala na przygotowanie takiego dania, które będzie przypominało to pochodzące z sieci popularnych fast foodów. Frytkownice dostępne na rynku różnią się pomiędzy sobą nie tylko ceną, ale również sposobem działania. Dla osób ceniących profesjonalizm dobrym rozwiązaniem będzie frytkownica gazowa, która będzie wydajna i dość tania w eksploatacji. Warto jednak pamiętać, że jej pojemność wynosi od kilku do kilkudziesięciu litrów, przez co zastosowanie jej w domu może być nieco niepraktyczne. W ostatnim czasie w wielu domach swoje zastosowanie znajdują frytkownice beztłuszczowe. Jak wiadomo, smażenie na głębokim tłuszczu nie jest najzdrowszym sposobem obróbki żywności, dlatego osoby ceniące sobie własne zdrowie, które nie chcą rezygnować ze spożywania frytek, powinny właśnie wybrać urządzenie beztłuszczowe. W niektórych modelach można umieszczać niewielką ilością oleju, jednak zasada działania tego typu urządzeń opiera się przede wszystkim na wykorzystaniu gorącego powietrza.
Frytownicę gazową możesz zakupić w sklepie GastroNet24.
Frytownica gazowa i elektryczna – dlaczego warto?
Frytownica wbrew pozorom to bardzo uniwersalne urządzenie pozwalające na przygotowanie nie tylko frytek. Ich posiadanie będzie również przydatne przy przygotowywaniu warzyw, mięsa, ryba nawet owoców morza. Wybierając frytownice do kuchni, warto pamiętać o tym, by mieć na względzie przede wszystkim aspekty techniczne urządzenia – głównie moc i pojemność.