Zmywarki tunelowe świetnie sprawdzają się w lokalach gastronomicznych, stołówkach szpitalnych, hotelach i wielu innych punktach dotyczących żywienia dużej ilości ludzi. Dzięki nim można umyć jednocześnie wiele naczyń.
Zalety zmywarek tunelowych:
- ekonomia pracy
- oszczędność czasu
- możliwość obsługi przez jedną lub dwie osoby
- łatwość użytkowania i serwisowania
- różnorodność dostępnych modeli i ich wielkości
- możliwość mycia naczyń, garnków, a nawet szkła
- wybory trybu pracy
- usuwanie nawet bardzo dużych zabrudzeń i przypaleń
- opcja dokupienia poszczególnych modułów np. do suszenia lub wentylowania
Możemy nawet znaleźć zmywarki, które mają podłączenie do komputera, dla jeszcze lepszej kontroli przebiegu pracy i większej automatyzacji całego procesu.
Jedyną wadą jest duże zużycie wody, ale to i tak będzie zawsze miało miejsce w przypadku lokalu gastronomicznego.
Jak działają zmywarki tunelowe?
Maszyna składa się z różnych części, połączonych taśmą, po której będą przesuwać się naczynia.
Jedną część stanowi kran, dzięki któremu wstępnie usuniemy jedzenie. Następnie naczynia znajdują się w koszu, przemierzają drogę do wyważarki, są dokładnie myte i płukane, potem wyparzane dla całkowitej dezynfekcji, a następnie wyjeżdżają z drugiej strony taśmy i mogą już wysychać.
Oferty zmywarek:
Obecnie na rynku mamy wiele modeli zmywarek tunelowych. Warto więc się zapoznać z opiniami na ich temat, umieszczonymi w sklepie np. w sklepie Gastroplus.
Każda ze zmywarek posiada odpowiednie atesty, informacje na temat serwisowania, opis jej zalet i wszystkich funkcji, oraz dodatkowych modułów.
W każdej chwili możemy uzyskać dodatkowe informacje, kontaktując się z personelem sklepu. Przed zakupem sprzętu jest również możliwość bezpłatnej prezentacji, podczas której możemy zobaczyć dokładnie, jak dany model pracuje i jak wygląda jego obsługa. Można też zamówić specjalne szkolenie dotyczące tego, jak pracować ze zmywarką tunelową. Oczywiście zawsze jest też dostępna możliwość dokonania zwrotu, ale dzięki zapoznaniu się z działaniem urządzenia „na żywo” nie powinno być potem problemu z wyborem satysfakcjonującego modelu zmywarki.
Koszt zmywarki to około 50.000-115.000zł.
Wielkości są różne, najmniejsze modele mają szerokość tylko 2,5m, dlatego każdy znajdzie coś dla siebie niezależnie jak dużą powierzchnią dysponuje w swojej placówce.
Podsumowując, warto zdecydować się na zakup zmywarki tunelowej, by usprawnić pracę w naszym punkcie gastronomicznym i uczynić go miejscem przyjaznym dla pracowników, którym zapewnimy łatwość obsługi urządzeń.