Śledź w sosie musztardowym to dosyć klasyczna, lubiana przez wiele osób potrawa. Można ją kupić w gotowej postaci, można również kupić dobrej jakości śledzie, i wykonać tę potrawę samodzielnie w domu. W obu przypadkach warto postawić na produkty najwyższej jakości.
Śledzie w sosie to potrawa:
– pasująca do wielu okazji,
– łatwa do skomponowania z innymi potrawami,
– pyszna.
Produkt gotowy do spożycia
Gotowe produkty tego rodzaju zazwyczaj sprzedawane są w niewielkich opakowaniach. Śledzie zanurzone w musztardowym sosie są odpowiednio przyprawione, a sos zawiera nie tylko musztardę, ale także inne składniki. Mogą to być drobno pokrojone warzywa, albo na przykład miód.
Śledzie w sosie musztardowym przepis
Przepis na śledzie w sosie musztardowym ze strony Lisner warto dostosować do swoich upodobań. Najważniejsze dwa składniki to oczywiście śledzie i odpowiednio dobrana musztarda. W przypadku musztardy ważna jest jej ostrość. To jedno z podstawowych kryteriów doboru tego składnika. Rodzaj musztardy dobrać można spośród wielu dostępnych rodzajów tego produktu. Może to być na przykład musztarda rosyjska lub miodowa. Musztardę połączyć można z majonezem, śmietaną lub nawet jogurtem.
Prócz tych dwóch składników wiele osób dodaje również cebulę czy drobno pokrojone kiszone lub konserwowe ogórki.
Ważne jest również zastosowanie odpowiednich przypraw, może to być pieprz, można również dodać na przykład kurkumę.
Jak podawać śledzie w sosie musztardowym?
Śledzie w sosie podawać można na sposób klasyczny – z pieczywem, w niektórych regionach Polski popularne jest jednak serwowanie tego rodzaju potrawy na przykład z puree ziemniaczanym. Śledzie w sosie musztardowym będą również świetnie pasować do ziemniaków pokrojonych w plastry i podsmażonych na tłuszczu. Sprawdzą się także różnego rodzaju zapiekanki ziemniaczane. W okresie wiosennym śledzie w sosie będą świetnie pasować do świeżych warzyw, na przykład zielonego ogórka czy rzodkiewki.