Żeby ozdobić wypieki i desery, stosuje się różne dekoracje. Pomocne w ozdabianiu wypieków są różnego rodzaju tylki cukiernicze, dzięki którym można stworzyć masę różnych wzorów z kremów czy innych mas. Tylki do dekoracji najczęściej stosuje się przy ozdabianiu tortów, babeczek, deserów. Istnieją tylki o różnych wielkościach i końcówkach, co pozwala na nieograniczone możliwości dekorowania wypieków cukierniczych. Do korzystania z tylek jest potrzebny worek cukierniczy. Te z kolei są jednorazowego lub wielorazowego użytku.
Rodzaje tylek do dekoracji i ich zastosowanie
Wyróżnia się kilka rodzajów tylek do dekoracji, które różnią się od siebie odmiennymi końcówkami, przez co mają wiele przeznaczeń. Do najczęściej spotykanych tylek zalicza się między innymi.
- tylki okrągłe – w zależności od wielkości mogą służyć do nadziewania wyrobów cukierniczych jak na przykład ptysie czy pączki. Najmniejsza tylka cukiernicza okrągła jest używana do tworzenia liter i napisów, te większe przeznaczone są do dekoracji w postaci kulek.
- tylki w kształcie gwiazdki – ten rodzaj tylki do dekoracji charakteryzuje się końcówką w kształcie otwartej lub zamkniętej gwiazdy. Za pomocą takich końcówek można stworzyć różne dekoracje typu muszelki, gwiazdki czy zygzaki. Ta tylka cukiernicza sprawdza się przy wykończeniach tortów jako uzupełnienie obramowania.
- tylki płatki – używane są do tworzenia przeróżnych listków, łodyg, kokard, falbanek czy innych ozdób.
- tylki w kształcie kwiatów – ten rodzaj tylki cukierniczej jest specjalnie przystosowany do tworzenia dekoracji w kształcie kwiatów za jednym wyciśnięciem.
Tylki do dekoracji w różnych odmianach można zobaczyć pod adresem https://sklep.polmarkus.com.pl/tylki-cukiernicze.