Każdy, kto zajmuje się pieczeniem tortów i ciast oraz ich dekorowaniem z pewnością korzysta z odpowiednich podkładek. Muszą się one charakteryzować dobrą wytrzymałością, a co jest z tym ściśle związane – właściwie dobraną grubością i dostosowanym do rodzaju wypieku materiałem. Poza tym bardzo ważny jest również kształt podkładki pod ciasto oraz jej kolor.
Wybór dostosowany do potrzeb
Obecnie na naszym rynku mamy sporą różnorodność tego typu produktów. Na przykład klasyczny podkład pod tort jest pokryty specjalną barwną folią, która jest odporna na zamoczenie i tłuszcz. Oprócz praktycznego zastosowania, podkładki pod tort stanowią element dekoracyjny. Różnorodność jaką można znaleźć w sklepach jak Polmarkus, tego typu produktów pozwala na dopasowanie ciast zarówno w całości jak i w przypadku mniejszych porcji. Na rynku dostępne są krążki w kolorze złotym srebrnym, zielono-czarnym, pomarańczowo-czarnym oraz różowo-czarnym. Podkładki pod ciasto zazwyczaj posiadają niekarbowaną krawędź i jednolitą powierzchnię. Dlatego polecane są pod torty jednopiętrowe oraz ciasta klasyczne.
Podkłady włoskie
Do ciekawych produktów tego typu należą podkłady produkcji włoskiej. Są grubsze i sztywniejsze od tradycyjnych wyrobów, dlatego nadają się do eksponowania nawet najcięższych ciast. Posiadają one wielowarstwową konstrukcję, dzięki czemu świetnie się sprawdza przy przenoszeniu wypieków okolicznościowych takich jak torty weselne i to nawet piętrowe. Dzięki specjalnej folii w kolorze złotym lub srebrnym świetnie zabezpieczają ciasto przed tłuszczem i wilgocią. Dostępne są w różnych rozmiarach i kształtach.