tort zrobiony przy pomocy tortownicy

Akcesoria do pieczenia ciast – jaka tortownica?

Pieczenie tortów i różnego rodzaju ciast to hobby wielu gospodyń domowych. Do przyjemnej i efektywnej pracy potrzebujemy dobrego jakościowo i przydatnego wyposażenia naszej kuchni w kilka niezbędnych akcesoriów. Mikser, miarka kuchenna, sitko, tortownica oraz łopatki i łyżki do mieszania.

Tortownica stalowa – zalety i wady

Tego typu naczynie do pieczenia wykonane jest w całości ze stali nierdzewnej gładkiej lub perforowanej, zarówno dno jak i obręcz zapinana na klamrę. Dostępna jest w kilku rozmiarach – mniejsze i większe średnice, oraz w różnych szerokościach obręczy, co decyduje o wysokości roboczej. Tortownice stalowe są lekkie, łatwe w utrzymaniu w czystości, trwałe i tanie w zakupie, jednak podstawową ich wadą jest przywieranie ciasta do ścianek, co często się zdarza gdy niedostatecznie natłuścimy i wysypiemy mąką lub bułką tartą wnętrze.

Tortownica silikonowa – praktyczna i nieprzywierająca

Oprócz bardzo popularnych stalowych tortownic (zobacz na aledobre.pl) , warte naszej uwagi są inne modele – z silikonową obręczą zapinaną na specjalny klips oraz z dnem ceramicznym lub ze szkła żaroodpornego. Są kolorowe, bardzo estetyczne i łatwe do mycia, a co najważniejsze żaden wypiek nie przyklei się do ścianek i dzięki temu nasze ciasto lub tort zawsze będzie miało idealny kształt. Należy tylko pamiętać, że ponieważ ścianki są elastyczne, trzeba chwycić równomiernie i wyjmować z piekarnika obiema rękami. Dodatkową zaletą jest to, że można podawać ciasto na stół bez zdejmowania z dna tortownicy, jest ono równie estetyczne jak specjalna podstawa.

Tortownice – kształty i wielkości

W zależności od proporcji danego ciasta oraz od tego jaki kształt chcemy uzyskać mamy do wyboru okrągłe, prostokątne, kwadratowe, duże i małe – o różnych średnicach. Z pewnością znajdziemy w sprzedaży odpowiednie do swoich potrzeb.

Dodaj komentarz