Jajka faszerowane na wielkanoc - ciekawe przepisy

Jajka faszerowane na Wielkanoc – ciekawy przepisy

Jajka faszerowane to pyszny i prosty pomysł na przystawkę. Robi się go parę minut i pięknie wgląda na stole. Sam przepis można dowolnie modyfikować i dodawać do farszu czego dusza zapragnie. Idą święta i jajka faszerowane na Wielkanoc sprawdzą się idealnie! Oto przepis na jajka z aromatycznym farszem z suszonych pomidorów, oraz faszerowane pastą z szynki.

 Przepis na jajka faszerowane z pomidorami suszonymi

  • Jajka- 5 sztuk
  • Suszone pomidory, odsączone z oleju- 7 sztuk
  • Ser żółty starty
  • Majonez- 1,5 łyżki
  • Koperek- 1 łyżeczka
  • Sól i pieprz

Jajka faszerowane – wykonanie

Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie- około 8-9 minut licząc od chwili zagotowania. Studzimy w zimnej wodzie (to ważny etap, schłodzone jajka łatwo obiera się ze skorupek). Kroimy każde jajko wzdłuż na pół i wyciągamy żółtka. Żółtka wkładamy do oddzielnej miski i rozgniatamy widelcem na gładką pastę.

Pomidory suszone drobniutko kroimy i wrzucamy do żółtek. Dodajemy również koperek, majonez, ser żółty, sól oraz pieprz. Dokładnie wszystko mieszamy. Białka faszerujemy za pomocą łyżeczki. Połówki jajek układamy na ozdobnym talerzu. Dekorujemy świeżo posiekanym szczypiorkiem. Jajka faszerowane na Wielkanoc gotowe. Smacznego! Podobny przepis znajdziesz pod adresem https://www.lisner.pl/przepisy/jajka-faszerowane.

jajka na wielkanoc w koszyku

Jajka faszerowane pastą z grzybków i szynki

Przepis:

  • Jajka- 5 sztuk
  • Grzybki lub pieczarki marynowane- 5 sztuk
  • Szynka- 150 gr 
  • Starty żółty ser- 2 łyżki
  • Chrzan- do smaku
  • Majonez- 1,5 łyżki
  • Szczypiorek
  • Sól i pieprz

Jajka faszerowane z grzybkami – wykonanie

Gotujemy jajka, studzimy i kroimy na pół. Wydrążamy żółtka i odkładamy do osobnej miski, w której będziemy robić farsz. Grzybki i szynkę drobno kroimy- wrzucamy do miski. Dodajemy żółty ser, majonez, chrzan i szczypiorek. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Farsz dokładnie mieszamy i faszerujemy połówki jajek. Takie jajka faszerowane, podjemy obsypane np. siekanymi ziołami. Smacznego!