Wysoka jakość, a przede wszystkim świeżość produktów spożywczych, to podstawa dobrego lokalu gastronomicznego, sklepu spożywczego, czy innych tego typu miejsc. Aby żywność zachowała świeżość na długo, należy je przechowywać w odpowiednio niskiej temperaturze. Pozwalają na to specjalistyczne szafy mroźnicze, które umożliwiają dłuższe przechowywanie żywności, przy jednoczesnym zachowaniu jej świeżości i walorów smakowych.
Szafa mroźnicza – czym kierować się przy jej wyborze?
Wybierając szafę mroźniczą należy wziąć pod uwagę kilka ważnych czynników. Na pewno należy zwrócić uwagę na zakres temperatur urządzenia i dopasować je do naszych wymagań. Istotny jest również czas mrożenia. Za ten parametr odpowiada wydajność systemu chłodniczego szafy mroźniczej. Dostępne są szafy ze statycznym układem chłodzenia, bądź takie z wymuszonym obiegiem powietrza. Obieg powietrza zapewnia równomierność mrożenia w każdej strefie szafy. Dobrej jakości szafa mroźnicza powinna być także wytrzymała. W sprzedaży na Gastropuls.pl dostępne są szafy ze stali nierdzewnej, które oprócz solidnej i wytrzymałej konstrukcji są odporne na korozję, wszelkie uszkodzenia mechaniczne, a przy tym – łatwe w czyszczeniu.
Najważniejsze parametry szaf mroźniczych
Dobrej jakości szafa mroźnicza posiada kilka ważnych parametrów, które wpływają znacząco na jej działanie oraz jakość. Aby jak najlepiej przemyśleć zakup, należy wziąć pod uwagę poniższe czynniki:
- pojemność – wielkość komory szafy mroźniczej, wyrażona w litrach.
- liczba półek – im więcej tym lepiej, jednak powinny być optymalnie rozmieszczone.
- energooszczędność – decyduje o niej np. wydajność kompresora bądź grubość warstwy izolacyjnej.
- poziom hałasu – powinien być jak najmniejszy, aby zachować wysoki komfort pracy.
- panel sterujący – czytelny panel, który ułatwia ustawienie optymalnych parametrów chłodzenia.
Co można przechowywać w szafie mroźniczej?
Szafa mroźnicza ma na celu przechowywanie produktów spożywczych, które są zamrożone. Przykładem mogą być szafy mroźnicze do lodów, które często wykorzystywane są np. w branży cukierniczej. Tego typu szafa posiada odpowiednio rozmieszczone specjalne półki, które przystosowane są do przechowywania kuwet z zamrożonymi lodami. Szafy mroźnicze często wykorzystywane są również w restauracjach lub barach. W takich miejscach żywność mrożona jest tymczasowo i przechowywana w szafach, np. pierogi. W ten sposób dania mogą być łatwo odgrzane i szybko podane klientowi, a dzięki szafie mroźniczej nie tracą swojej świeżości, ani walorów smakowych i zapachowych.