Zarówno dorośli, jak i dzieci uwielbiają, gdy torty, ciasta i inne smakołyki są dekorowane różnymi kształtami i objętościami czekolady. Zawsze przyjemniej i ciekawiej jest jeść czekoladki o fantazyjnych kształtach zwierząt, samochodów, kokardek, serc i innych.
Foremki do czekolady i materiały użyte do ich produkcji
Co druga gospodyni domowa eksperymentuje teraz z przepisami na domowej roboty czekoladę i czekoladowe cukierki. Do jego wykonania nie potrzeba żadnych specjalnych umiejętności, nie ma też nic skomplikowanego w przepisach, ale ci, którzy mają doświadczenie w jego produkcji, wiedzą, że formy są tu ważnym narzędziem. Różnią się one materiałem, z którego są wykonane i występują w różnych formach takich jak formy silikonowe do czekolady, które są najbardziej praktyczną opcją dla początkujących cukierników
Foremki silikonowe do czekoladek
Foremka silikonowa do czekolady jest znana z tego, że jest przyjazna dla środowiska. Doskonale nadaje się również do formowania ozdób z czekolady oraz do formowania lodu. Silikon nie jest odporny na uderzenia gorąca ani zimna. Można go używać w piekarniku w temperaturze 230 stopni Celsjusza i w zamrażarce w temperaturze minus 40 stopni Celsjusza; materiał doskonale spełni swoje zadanie.
Kolejną zaletą jest to, że foremki do czekolady z silikonu nie pochłaniają zapachów, są łatwe do czyszczenia nawet bez użycia detergentów i nie wchodzą w reakcję z innymi produktami. Stosowane formy silikonowe to bezpieczny i czysty silikon medyczny, dzięki czemu nie wydzielają żadnych szkodliwych substancji, a o jakość produktów wykonanych w formach silikonowych nie trzeba się martwić.