Wino to napój alkoholowy wytwarzany ze sfermentowanych owoców. Producenci mają w swej ofercie różne gatunki, różniące się między sobą kolorem, smakiem i aromatem. Każdy z nich powinien być podawany w innym kieliszku. Odpowiedni dobór szkła pozwala wydobyć pełnię smaku i aromatu wina.
W czym podawać białe czerwone
Kieliszki do wina mogą być wytwarzane ze szkła lub kryształu. Wyroby szklane są trwalsze, dlatego sprawdzają się na co dzień. Produkty kryształowe są za to bardziej przejrzyste i znakomicie nadają się do degustacji trunków. Jeśli chodzi o kieliszki do wina czerwonego, charakteryzują się one dużą, pękatą czaszą w kształcie tulipana, które zwęża się ku górze. Szeroka czasza pozwala uwolnić cały bukiet zapachów i aromatów. Kieliszków do wina czerwonego nie należy napełniać powyżej przewężenia. Zaleca się wypełnianie 1/3 objętości czaszy. Nalewanie zbyt dużej ilości alkoholu to często popełniany błąd.
Jakie kieliszki wybrać do białego wina i czerwonego
Kieliszki do wina białego wyróżniają się smukłością. Stosunkowo wąska czasza osadzona jest na długiej, wąskiej nóżce. Zastosowanie zbyt dużego naczynia mogłoby doprowadzić do zbyt szybkiego ulotnienia się delikatnego aromatu. Dodatkowym atutem węższej czaszy jest dłuższe utrzymywanie odpowiedniej temperatury napoju. W przypadku degustacji szlachetnych trunków o złożonym i bogatym smaku dopuszczalne jest użycie większych kieliszków do wina białego. Na innych rodzaj kieliszków do wina powinni zdecydować się miłośnicy różowych gatunków. W związku z tym, że mają one charakter orzeźwiający, powinny być podawane w mniejszych i bardziej pękatych naczyniach, które dłużej utrzymują odpowiednią temperaturę. Prawidłowe dobranie szkła do gatunku wina nie jest zadaniem łatwym, dlatego warto przyswoić sobie podstawowe zasady, aby uniknąć błędów podczas spotkań towarzyskich.