Każdy lokal gastronomiczny wiąże się z zakupem odpowiedniego wyposażenia, które jest niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Dobierając konkretne elementy, należy wziąć pod uwagę nie tylko charakter prowadzonej przez nas działalności, ale i zasobność naszego portfela. W jaki sprzęt gastronomiczny wyposażyć restaurację?
Piece gastronomiczne – najważniejsze w restauracji
Ze względu na to, że w kuchni dokonuje się obróbki termicznej wielu produktów, głównym wyposażeniem w tym pomieszczeniu są urządzenia grzewcze: piece, grille, trzony kuchenne itp. W mniejszych lokalach śmiało możemy zainwestować w kuchnię elektryczną lub gazową. Podstawowym sprzętem gastronomicznym tam, gdzie jedzenie przygotowywane jest w większych ilościach, są piece konwekcyjno-parowe. Mają one liczne zastosowania i ułatwią pracę niejednemu kucharzowi.
Szafy chłodnicze
Jest to drugi podstawowy element wyposażenia każdej restauracji. Szafy chłodnicze, czyli duże lodówki, służą do przechowywania produktów spożywczych w odpowiedniej temperaturze. Większego rozmiaru restauracje będą potrzebować sprzętów, które pozwolą na przechowywanie dużej ilości jedzenia, a w barach lub kawiarniach sprawdzą się modele w mniejszych rozmiarach.
Zmywarki gastronomiczne
Trzecim podstawowym sprzętem w każdym obiekcie gastronomicznym są zmywarki. Urządzenia te pozwolą na dokładne oraz szybkie umycie naczyń kuchennych, zwiększając wydajność pracy oraz pozwalając na oszczędzenie czasu. Bardzo dużym udogodnieniem będą głównie w restauracjach, które obsługują dużą ilość gości. Służą one bowiem nie tylko do mycia, ale i wyparzania naczyń.
Sklep gastronomiczny to miejsce, w którym możesz zakupić wszystkie niezbędne urządzenia do prowadzenia własnej działalności gospodarczej. Ułatwią one pracę, jednocześnie zwiększając wydajność pracowników.