Piece konwekcyjno-parowe to urządzenia wielofunkcyjne, które znajdują szerokie zastosowanie w wielu restauracjach, hotelach i lokalach gastronomicznych.
Uniwersalność pieca konwekcyjno-parowego polega na tym, że poza standardową opcją pieczenia, pozwala również na:
- obróbkę termiczno-parową
- gotowanie
- blanszowanie
- smażenie
- duszenie
- gotowanie i pieczenie w niskich temperaturach
Nic dziwnego, że piece konwekcyjno-parowe to dziś pozycja obowiązkowa w wielu profesjonalnych kuchniach. Choć zajmują sporo miejsca, stanowią substytut dla wielu urządzeń jednocześnie, a ich dodatkowym walorem są energooszczędność, soczyste potrawy, redukcja tłuszczu w smażonych potrawach i brak zapachów z kuchni.
Jak działa piec konwekcyjno-parowy?
W tego typu piecach nagrzane powietrze jest przetłaczane przez komorę, w której znajduje się posiłek. Dzięki temu jest on poddawany równomiernej obróbce termicznej i nie wymaga nadzoru kucharza, który w tym czasie może zajmować się innymi czynnościami. Wewnętrzne wentylatory powodują, że powietrze z komory kierowane jest w stronę filtrów, a te zaś zatrzymują większość tłuszczu, przez co zapach, który przenika na zewnątrz, nie jest zbyt intensywny. W najnowszych modelach pieców tego typu znajduje się automatyczne sterowanie i sonda termiczna, dzięki czemu możliwe jest wykonywanie identycznych posiłków, niezależnie od wielkości porcji. Dzięki temu stali bywalcy restauracji, którzy mają w karcie dań swoje ulubione potrawy, zawsze otrzymają dokładnie to, do czego przywykli. Wbudowane książki kucharski i system automatycznego mycia gwarantują wygodę pracy samym kucharzom i pracownikom kuchennym, a nowoczesne technologie powodują, że przygotowanie wielu dań staje się łatwe i mniej pracochłonne.