Kuchenne style aranżacyjne mają wiele odsłon. Jedne podążają za współczesnymi trendami, inne przełamują bariery i odznaczają się awangardowymi rozwiązaniami. Wspólnym mianownikiem jest jednak funkcjonalność, która w każdej kuchni jest najważniejsza. Przestrzeń gospodarcza musi sprzyjać przygotowywaniu potraw, a ergonomia zagospodarowania powinna dawać swobodę w wykonywanych czynnościach. Podobnie jest z kuchennymi akcesoriami – modernistyczne gadżety przyciągają uwagę swoim designem, ale wciąż zachowują swoją podstawową funkcję, jaką jest praktyczność.
Nowoczesność – gadżet na pierwszym miejscu
Przyprawnik, choć nie należy do akcesoriów pierwszego użytku, takich jak czajnik, deski do krojenia lub noże, to jest równie istotny i często używany, dlatego jego projekty i wygląd są często dopasowane do stylu, jaki dominuje w kuchni.
Modernistyczne kuchnie, w których dominuje czerń, biel, wysoki połysk i chrom wymagają odpowiedniej oprawy i dopasowanych akcesoriów. Nowoczesne przyprawniki mogą być wolnostojące lub wiszące, a także wykonane z modnych materiałów typu stal szlachetna, aluminium lub szkło. W zależności od upodobań gospodarza, gadżet może stanowić niezwykle oryginalny i zwracający swoją uwagę element zagospodarowania kuchni.
Tradycja – ponadczasowa funkcjonalność
W tradycyjnych przestrzeniach sprawdzą się raczej klasyczne formy akcesoriów, w tym przyprawników. Tutaj rynek wciąż oferuje typowe, szklane słoiczki, ulokowane na drewnianych stojakach, które mogą być obracane lub możliwe do zawieszenia. Wbrew pozorom, ponadczasowość drewna jest wciąż doceniania i produkty te znajdują swoje miejsce nie tylko w kuchniach tradycyjnych, ale i nowoczesnym stylu skandynawskim.