Mięta pieprzowa to zioło o charakterystycznym smaku i zapachu. Ma wiele zastosowań, ale nie wszystkie z nich są oczywiste. Warto jednak wiedzieć, że kilka listków tego zioła może całkowicie odmienić smak potraw.
Do napojów
Woda z gałązką mięty pieprzowej oraz plasterkiem cytryny lub pomarańczy to najprostszy sposób na domowy napój. Jest ona wyjątkowo orzeźwiająca, więc doskonale nadaje się na upalne dni. Taki napój zostaje dłużej w organizmie niż zwykła woda. Jest szczególnie polecany, gdy temperatura otoczenia osiąga wysokie poziomy. Taki napój jest też dużo zdrowszy niż gotowe wody smakowe, ponieważ jest w pełni naturalny. Nie ma w niż żadnych dodatków w postaci cukrów, barwników lub sztucznych aromatów.
Do zupy
Posiekane listki mięty pieprzowej można dodać do zupy. Idealnie komponuje się z kremem pomidorowym czy kremem z zielonego groszku. To nieoczywiste połączenie może sprawić, że zupa nabierze intensywnego charakteru. Smak można zrównoważyć niewielką ilością cukru. By mięta nie straciła koloru można dodać do dania kilka kropli soku z cytryny.
Ozdoba do deserów
Pojedyncze listki mięty pieprzowej można wykorzystać do ozdoby deserów. Co ważne, nie służą one wyłącznie ozdobie. Mają one jeszcze jedną funkcję. Doskonale oczyszczają kubki smakowe. Jedzenie deseru warto zacząć od zjedzenia właśnie tego listka. Posmak pozostały po daniu głównym szybko zniknie, a smakosz będzie mógł w pełni cieszyć smakiem deseru.