tylka rosyjska do robienia kwiatków

Rosyjskie tylki, czyli ciasta udekorowane kwiatami z kremu

Wiele pań domu lubi gotować dla swojej rodziny i chętnie przygotowuje posiłki, a także wypieki domowej roboty.

Pieczenie ciasta, tortu czy drobnych ciastek jest zajęciem dość czasochłonnym, dlatego też wiele pań zaopatruje się w niezbędne akcesoria kuchenne, pomocne podczas przyrządzania potraw i przy pieczeniu ciast.

Akcesoria do pieczenia i dekoracji ciast

Do najpotrzebniejszych przyrządów można zaliczyć:
– formy do pieczenia tortów i ciast,
– foremki do wykrawania ciasteczek,
– radełko,
– rękawy cukiernicze,
– tylki – końcówki do rękawów,
– szpatułki do rysowania wzorów na surowym cieście,
– pisaki cukiernicze,
– nóż strunowy do przecinania blatów biszkoptowych,
– barwniki do kremów,
– szablony
i wiele innych.
Najczęściej, dekoracje tworzone są z masy cukrowej, tak zwanego lukru cukierniczego, lub z odpowiednio gęstego i schłodzonego kremu, służącego również do przekładania blatów ciasta.
Krem formuje się w ozdobne gwiazdki kwiatki, listki, fale i falbanki za pomocą specjalnych końcówek umieszczanych w rękawach cukierniczych – tak zwanych tylek.

Tylki rosyjskie

Jednymi z ciekawszych typów tylek, służących do tworzenia z kremu główek dowolnych kwiatów są tylki rosyjskie. Są to metalowe tulejki zwężające się na jednym z końców i zamknięte blaszką z wykrojonym wzorem, który po przeciśnięciu przez niego kremu, pomoże stworzyć piękną dekorację w formie róży czy tulipana. Trzeba jednak pamiętać, że krem używany do dekoracji za pomocą tylek musi być idealnie gładki, gesty i odpowiednio schłodzony, gdyż w innym wypadku poszczególne elementy mogą się rozpłynąć na gotowym już torcie.

Tylka rosyjska wykonana jest z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dopuszczonej do kontaktu z żywnością.