Wyposażenie kuchni powinno być estetyczne i praktyczne. Kompletując je, należy zwracać uwagę na powiązane właściwości – jakość, trwałość i komfort użytkowania. Dotyczy to na przykład garnków – muszą być jakościowym produktem, gdyż inaczej dość szybko zaczną się psuć i gotowanie w nich stanie się poważnie utrudnione.
Dobrej jakości garnki
Przeważnie garnki wykorzystywane są bezpośrednio przy gotowaniu, czyli przygotowaną w ich wnętrzu potrawę umieszcza się na gazie lub płycie indukcyjnej (albo korzysta z jeszcze innego typu kuchni, na przykład elektrycznej czy węglowej). Dolna część garnka, jak również jego ścianki zewnętrzne, muszą wykazywać odporność na kontakt z wysoką temperaturą lub ogniem. Z tej przyczyny w większości kuchni stosuje się emaliowane garnki łatwe do czyszczenia czy też dalszej konserwacji. W przypadku wykrycia braków w emalii nietrudno jest je pokryć samodzielnie.
Jak długi jest żywot garnka?
W zależności od producenta, nowoczesne garnki emaliowane polskie dobrej jakości będą służyć od kilku do kilkunastu lat. Ich kolory mogą przez ten czas nieco się zmienić, dość typowe jest też odbarwianie się wnętrza nawet w lepszych garnkach. Żeby zapobiec zmianom, należy dokładnie czyścić naczynie delikatnymi środkami i przyrządami. Nie warto też korzystać z otwartego ognia, jeśli jest inna możliwość, a stawiając garnek na gazie powinno się stosować podstawkę chroniącą dolną część naczynia.