Miejsca oferujące desery, takie jak lodziarnie, kawiarnie i cukiernie, mają każdego dnia niełatwe zadanie, polegające na obsłużeniu dużej ilości klientów. Każdy z nich powinien wyjść z lokalu zadowolony z profesjonalnej obsługi, przytulnej atmosfery i smaku deserów. Aby osiągnąć ten cel, niezbędna jest pomoc urządzeń gastronomicznych, takich jak automat do bitej śmietany, który usprawnia i przyspiesza proces robienia deseru.
Maszyna do ubijania śmietany kosztuje ponad 10 tysięcy złotych, dlatego przedsiębiorca przymierzający się do jej kupna powinien najpierw przemyśleć, czy jest mu niezbędna. Z pewnością zda egzamin w lokalach takich jak kawiarnio- łodziarnia, oferująca desery lodowe i kawowe z bitą śmietaną. Tam na pewno okaże się przydatna i pozwoli pracownikom szybciej i sprawniej przygotowywać desery. Automat do bitej śmietany nie sprawdzi się jednak w miejscach, które główny zysk czerpią z deserów bez śmietany, gdyż inwestycja w niego po prostu nie będzie mogła się zwrócić.
Jakie cechy powinien mieć taki automat, aby można go było z powodzeniem stosować w każdej placówce oferującej desery? W często używanej maszynie istotna jest wygoda stosowania, a więc przede wszystkim łatwy do wyciągnięcia pojemnik na śmietanę, oraz możliwość prostego demontażu urządzenia w celu jego wyczyszczenia. Modele niektórych producentów są wyposażone w system samoczyszczący. Taka opcja również będzie przydatna, szczególnie w lokalach o dużym obłożeniu.