Poddawany obróbce termicznej olej traci swoje właściwości i dlatego wszystkim osobom, którym zależy na zdrowym odżywianiu się, powinna przypaść do gustu prasa do oleju. Dzięki niej temperatura tłoczenia oleju nie przekracza czterdziestu dwóch stopni Celsjusza, co zdecydowanie sprawia, że posiada on lepsze właściwości aniżeli olej kupowany w sklepach.
Wytłaczany za pomocą prasy do oleju olej wyróżnia się nie tylko lepszym smakiem, ale także aromatem. Jest zdrowszy, oryginalny, a co więcej, przygotowany na bazie takich nasion, które najbardziej smakują. Wykonana z wysokogatunkowej stali nierdzewnej prasa do oleju – z uwagi na swoją funkcjonalność i wszechstronność – cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem. To dzięki niej tłoczenie oleju staje się możliwe w domowych warunkach.
Prasa do oleju została wyposażona w szereg niezbędnych elementów, takich jak szklany dzbanek na olej, sito zewnętrzne, szczotka do czyszczenia, rękawica ochronna do demontażu oraz przetyczka do demontażu. Za pomocą prasy do oleju można wytłaczać go z lnu, maku, sezamu, słonecznika, czarnuszki, wiesiołka, migdałów, pistacji, wiórków kokosowych, orzechów ziemnych, rzepaku, dyni, konopi, soi czy orzechów brazylijskich.