Keksówki silikonowe zyskują coraz większą popularność. I nic w tym dziwnego, gdyż są doskonałą alternatywą dla klasycznych metalowych form do pieczenia. Podnoszą znacznie komfort pracy w kuchni.
Wykorzystanie
Przede wszystkim keksówka doskonale nadaje się do pieczenia różnego rodzaju ciast. Silikon to materiał, który doskonale znosi wysokie temperatury, a więc sprawdzi się nawet w temperaturze 230 stopni Celsjusza. Co więcej, forma silikonowa wytrzymuje również minusowe temperatury. Nadaje się więc nawet do zamrażania. Silikon ponadto dobrze przewodzi temperatury, a więc pieczone w nim ciasta są równomiernie wypieczone. Poza tym żadne składniki masy nie przywierają do ścianek takiej foremki, a gotowe ciasto można wyjąć szybko i bezproblemowo.
Zalety foremek silikonowych
Formy silikonowe do keksówki są odporne na zniszczenie i zniekształcenie oraz łatwe do czyszczenia. Można je myć ręcznie lub w zmywarce. Poza tym silikon to materiał, który nie pochłania zapachów, a więc zachowuje świeżość przez długi czas. Dzięki powłoce antyprzywierającej używanie foremek tego typu nie sprawia większych problemów. Atutem jest również znaczna wytrzymałość na duże różnice temperaturowe – wytrzymuje temperatury ujemne i dodatnie.