Pierogi mają wielu fanów i są jednym z najbardziej znanych polskich dań. Można je robić na wiele sposobów, są smaczne na słodko i na słono, a ich jedynym minusem jest czas przygotowania. Lepienie pierogów nie należy do najprostszych, ale na szczęście są przyrządy, które mogą w tym pomóc. Foremka do pierogów, inaczej zwana pierogarką, to proste narzędzie, które może znacznie ułatwić i przyśpieszyć proces robienia potrawy.
Pierogarka ręczna – jaką wybrać i na co zwracać uwagę przy zakupie?
Najpopularniejszym przyrządem do lepienia pierogów jest pierogarka ręczna. To narzędzie o prostej konstrukcji, a korzystanie z niego jest banalnie proste. Jedną stroną można wykroić kółko z ciasta, które następnie należy położyć na górze foremki i nałożyć farsz, później już tylko wystarczy zacisnąć pierogarkę i można cieszyć się idealnym pierożkiem. Takie urządzenia zazwyczaj są plastikowe lub metalowe, plastikowe są tańsze i lżejsze, ale przez to są także mniej trwałe, a za to metalowe, choć bywają droższe, to mogą służyć na dłużej. Pierogarki występują nie tylko w standardowym kształcie, można wybierać różne modele, które zmieniają nie tylko kształt falbanki, ale nawet samego pieroga – popularne są te w formie kwadratu lub serca.
Pierogarka ręczna – zalety
Formy do pierogów to proste narzędzia, które znacznie ułatwiają pracę w kuchni. Te małe foremki kryją w sobie wiele zalet!
- Foremki przyśpieszają proces lepienia.
- Wszystkie pierogi wychodzą równe i kształtne.
- Dzięki równomiernemu rozłożeniu ciasta i farszu, nic nie rozpada się podczas gotowania.
- To bardzo tanie i trwałe narzędzia.
- Dostępne są w różnych kształtach i rozmiarach.