Sernik dekadencki – przepis

Sernik dekadencki można przygotowywać na różne sposoby ale zawsze jego głównym składnikiem będzie masło orzechowe. Oprócz tego polewa toffi i słone orzeszki ziemne są charakterystyczne dla tego sernika. Jest to nietypowy przepis na sernik ale co raz częściej i chętniej wykonywany. W smaku nie ma sobie równych! Poniżej znajduje się szczegółowy opis.

Składniki na spód sernika:

   – około 250 g ciastek owsianych lub pełnoziarnistych polanych czekoladą,

   – 4 – 5 pełnych łyżek masła orzechowego ( czyli około 175 g, 1/2 słoika),

   – 2 łyżki roztopionego masła lub 1 łyżka oleju roślinnego.

Składniki na masę serową:

   – 500 g sera zmielonego na sernik,

   – 250 g serka mascarpone,

   – 250 g kremowego słonego serka,

   – 3 łyżki mąki ziemniaczanej,

   – 1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego (ok. 260 g),

   – 5 jajek,

   – 300 g białej czekolady,

   – 2 łyżki cukru wanilinowego,

Składniki na wierzch:

   – 200 g gęstej kwaśnej śmietany 18%,

   – 3 łyżki cukru pudru.

Składniki na sos toffi:

   – 1 szklanka śmietanki kremowej 36%,

   – 1/4 szklanki brązowego cukru,

   – 1/4 szklanki płynnego miodu naturalnego,

   – 1/4 szklanki roztopionego masła.

Dekoracja: ok. 70 g solonych orzeszków ziemnych, mogą być w miodzie.

Przygotowanie

Wszystkie składniki użyte do sernika, należy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki aby miały temp. pokojową.

Dno tortownicy wyłożyć papierem.

Spód sernika

Ciasteczka należy posiekać nożem lub zmiksować w malakserze i wymieszać z masłem orzechowym i z roztopionym masłem. Tak przygotowaną masę należy wyłożyć na dno tortownicy i część boków, a na końcu mocno docisnąć. Włożyć do lodówki.

Masa serowa

Włączyć piekarnik i rozgrzać go do 180 stopni C bez termoobiegu.

Do miski miksera przełożyć ser i serek mascarpone, słony serek i mąkę ziemniaczaną. Należy całość miksować przez około 3 minuty na niskich obrotach, dotąd aż masa będzie gładka.

Stopniowo, dodawać po kolei mleko skondensowane, cały czas miksując na niewielkich obrotach, tak aby napowietrzyć masę serową. Dodawać po kolei po 1 jajku, wolno miksować.

Czekoladę pokruszyć i roztopić w kąpieli wodnej. Dodać do masy serowej.

Tak przygotowaną masę wylać na wcześniej wyłożony ciasteczkami spód tortownicy, wyrównać powierzchnię sernika i wstawić do piekarnika  nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Następnie należy zmniejszyć temp. do 120 stopni C i piec przez kolejne 1,5h.

Wierzch sernika

W misce należy wymieszać śmietankę z cukrem pudrem. Sernik wysunąć z piekarnika, przygotowaną masę rozprowadzić po powierzchni sernika i wsunąć go z powrotem do piekarnika. Piec jeszcze przez 15 minut.

Sernik po upieczeniu należy studzić stopniowo, po całkowitym wystudzeniu warto włożyć go jeszcze do lodówki na całą noc.

Sprawdź też przepis na sernik tradycyjny od Mniam Mniam