Przepis na proste ciasto marchewkowe

Osoby mające ochotę na coś słodkiego i unikalnego, z całą pewnością powinny wypróbować przepisu na ciasto marchewkowe. Robi się je szybko i jest banalnie proste w wykonaniu.

Nie trzeba posiadać nawet żadnych nieprzeciętnych umiejętności kulinarnych do wyczarowania smakowitego ciasta, które zasmakuje wszystkim domownikom. Jeśli chcemy zaskoczyć swoich bliskich czy znajomych czymś wybornym i wyjątkowym, to warto zrobić ciasto marchewkowe: https://www.mniammniam.com/przepis-na-wilgotne-ciasto-marchewkowe. Na jego korzyść przemawia to, że jest proste w wykonaniu i smakuje obłędnie. Charakterystyczne dla ciasta z marchewki jest to, że jest wilgotne i mięsiste, a jego przygotowanie nie jest czasochłonne. Tak naprawdę to wystarczy dobrze wymieszać wszystkie składniki i przelać ciasto do formy, a resztą zajmie się za nas piekarnik. Jest to banalnie proste i bez wątpienia każdy sobie poradzi z przygotowaniem ciasta z marchewkowego. To co wyjdzie z piekarnika, będzie poezją smaku, więc warto.

Do przygotowania ciastka marchewkowego potrzebować będziemy: 250g mąki, 300 ml oleju, 200g brązowego cukru, 50g cukru waniliowego, czterech jajek, dwóch szklanek startej na małych oczkach marchewki, dwóch łyżeczek cynamonu, dwóch łyżeczek proszku do pieczenia i 100g ulubionych orzechów posiekanych.

Wykonanie: w misce umieszczamy olej, cukier brązowy i waniliowy, po czym mieszamy wszystko dokładnie kuchenną rózgą. Następnym krokiem jest dodanie do tego jajek, mieszając cały czas, aż do połączenia się składników. Do tego dodajemy przesianą mąką i proszek do pieczenia oraz cynamon, po czym mieszamy wszystko rózgą. Mieszać wystarczy tak długo, aż wszystkie składniki się ładnie połączą, nie dłużej. Potem dodajemy do tego startą marchew wraz z posiekanymi orzechami i znowu wszystko mieszamy.

Teraz możemy przelać nasze ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Blachę z ciastem wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. C na nie więcej niż 30 minut. W zależności od piekarnika czas pieczenia może być inny, dlatego też po kilkudziesięciu minutach należy sprawdzić, czy jest już gotowe. Wystarczy zrobić test suchego patyczka. Jeśli ciasto będzie już gotowe, to je wyjmujemy z piekarnika, po czym pozostawiamy do wystudzenia. Na wierzchu można posypać ciasto cukrem pudrem, roztopioną czekoladą, posypać wiórkami koksowymi czy też zrobić polewę z serka mascarpone.

Dodaj komentarz