opakowanie na sałatkę

W co zapakować dania na wynos?

Otwierając punkt gastronomiczny z daniami na wynos, musimy zaopatrzyć się w stosowne pojemniki. Co wybrać z bogatej oferty rynkowej?

Opakowania styropianowe

Pełne dania obiadowe, które mają dojechać do domu klienta ciepłe, najlepiej dostarczyć w opakowaniach styropianowych. Takie pojemniki dłużej utrzymują temperaturę. Zupy możemy dostarczać w specjalnie do tego przeznaczonych styropianowych kubkach z pokrywką. Do kawy i herbaty służą inne kubki, także z tego materiału.

Plastiki

Równie często spotykane opakowania gastronomiczne to te wykonane z plastiku. Polecane są raczej do dań zimnych, jak sałatki czy produkty do samodzielnego odgrzania w domu. Plastikowe talerze i kubki sprawdzą się w takich punktach, w których klient spożywa posiłek w pobliżu punktu zakupu, na przykład na imprezach okolicznościowych czy ulicznych budkach. Pakowane są w nie także ciastka i torty.

Pojemniki kartonowe i papierowe

Podobnie jak plastiki, słabo utrzymują temperaturę. Są natomiast świetne do zapiekanek, frytek, kebabów czy kiełbasek. W kartonowe pudełka pakuje się także pizzę, ciastka oraz inne wyroby piekarnicze i cukiernicze.

Foremki aluminiowe

Jeżeli chcemy zapakować pasztety, zapiekanki, bądź dania “jednogarnkowe” przeznaczone do odgrzania, takie foremki świetnie się sprawdzą. Foremki również są w stanie opóźnić utratę temperatury, a przy tym można śmiało użyć ich do podgrzania potrawy w kuchence.

Jak widać, oferta opakowań gastronomicznych jest obszerna. Przy wyborze konkretnego rodzaju warto pamiętać także o estetyce- schludnie podana potrawa smakuje lepiej.

Dodaj komentarz