Po pieczeniu ciasta dobrze jest się napić czarnej herbaty

Herbata czarna należy do herbat najbardziej znanych w Polsce i najczęściej wykorzystywanych. Można nawet powiedzieć, że jest czymś pospolitym, chociaż jej pochodzenie oraz właściwości wcale nie są pospolite. Na pewno warto zauważyć, że ten rodzaj herbaty zawiera w sobie sporą ilość teiny – dlatego też herbata ta ma działanie pobudzające. Smak czarnej herbaty jest charakterystyczny, aromat przyjemny i bardzo delikatny, chociaż charakteryzuje go pewna ulotność. Pomimo, że określa się ją jako czarna herbata, czerń w jej przypadku dotyczy koloru suszu i jest nazwą stosowaną w naszym kraju. Tam, skąd pochodzi raczej określa się ją poprzez kolor gotowego, już zaparzonego płynu, który ma kolor czerwony.

Co na pewno warto jeszcze wiedzieć na temat czarnej herbaty?

Na przykład to, w jaki sposób jest produkowana, gdyż to odróżnia ją od innych herbat i sprawia, że jest ona tak charakterystyczna. Na dzień dzisiejszy zbieranie listków, kwiatów i ogonków herbaty z plantacji jest przeprowadzane mechanicznie, co pozwala robić to znacznie wydajniej. Następnie materiał jest pozostawiany do więdnięcia, a następnie do skręcania. Na tym etapie zaczyna się już fermentacja listków, co ma największy wpływ na późniejszy smak herbaty. Ostatnim etapem jest suszenie, trzeba jednak wiedzieć, kiedy najlepiej jest je przeprowadzić, aby nie było ani zbyt wcześnie ani też zbyt późno. Na smak herbaty wpływa wiele czynników – zarówno gleba, w której rośnie jak i miejsce, w którym jest uprawiana, klimat oraz warunki pogodowe. Na jej aromat wpływa bliskość innych roślin, ziół lub też drzew owocowych.