zastawa kuchenna

Zastawa stołowa – jak wybrać najlepszą?

Piękna kuchnia i jadalnia to nie wszystko. Aby w pełni cieszyć się z przyjemności wspólnych posiłków potrzebna jest jeszcze odpowiednia zastawa stołowa. Może ona zarówno podkreślać charakter wystroju wnętrza jak i dodawać odświętnego charakteru wybranym posiłkom. Wybór odpowiedniej zastawy to niełatwe zadanie, zwłaszcza, że zwykle taki zakup ma służyć przez długie lata.

Kiedy gotowy serwis to dobre rozwiązanie?

Producenci zastawy stołowej proponują najczęściej albo gotowe serwisy obiadowe czy kawowe, albo linie produktowe, z wybranym deseniem, z których można dobierać dowolne elementy zastawy. Serwisy obiadowe to wygodne rozwiązanie, zwykle otrzymujemy wszystkie niezbędne elementy dla 6 lub 12 osób. Jednak wybierając serwis warto wybierać taki, do którego można dokupić elementy. Wiadomo, że talerzy lubią się tłuc. Warto mieć możliwość dokupienia brakującego elementu, zamiast konieczności wymiany całego serwisu.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Z zastawy stołowej korzystamy codziennie, dlatego warto zwrócić uwagę na możliwość mycia jej w zmywarce. Oczywiście można kupić delikatną porcelanę, której nie sposób myć inaczej jak ręcznie, ale taka zastawa stołowa powinna być raczej przeznaczona na odświętne okazje. Warto wybierać ponadczasowe wzory, z niezbyt krzykliwym wzorem, lub wręcz monochromatyczne. Dzięki temu, zmiana wystroju kuchni czy jadalni nie będzie powodowała konieczności natychmiastowej zmiany zastawy. Kupując zastawę stołową należy też unikać edycji limitowanych. Choć często kusi unikatową stylistyką, później trudno uzupełnić brakujące elementy.

Dodaj komentarz