owocowe ciasto tarte

Tarta ratująca honor

Czasami jest tak, że wpadają do nas niezapowiedziani goście, a my nie mamy nawet nic do kawy. Na zakupy za późno, pozostaje przyrządzenie szybkiego domowego deseru. Jak to zrobić, aby było szybko i efektownie? Można pokusić się o zrobienie ekspresowej tarty na cieście francuskim z bitą śmietaną i owocami.

Niezbędnik zawsze przygotowanej Pani Domu

Aby zawsze móc wybrnąć z trudnej kulinarnej sytuacji w postaci niespodziewanych gości, warto mieć w domu kilka akcesoriów i kilka składników, które zawsze uratują nas z opresji. Do niezbędnika przygotowanej Pani Domu zalicza się:

  • Forma do tarty
  • Keksówka
  • Tortownica
  • Śmietanka kremówka 30%
    Owoce mrożone/świeże/puszkowe
    Ciasto francuskie świeże lub mrożone

Z pomocą powyższych akcesoriów i składników zawsze stworzymy niebanalny a co najważniejsze ekspresowy deser. Jak to zrobić?

Owocowa tarta last minute — składniki:

  • Ciasto francuskie
  • Śmietana kremówka 30%
  • Cukier puder – 2 łyżki
  • Owoce — ilość i rodzaj według możliwości i upodobań.

Wykonanie:

Kiedy goście dzwonią do drzwi, pierwsze co musisz zrobić to włączyć piekarnik na 200 stopni, wyciągnąć ciasto z lodówki lub zamrażalki, a następnie otworzyć drzwi, aby nie musieli zbyt długo czekać. W czasie kiedy będziemy robić kawę, forma do tarty – www.aledobre.pl/517,Pieczenie_tart_Formy_do_tart/2-518,Formy_do_tart/ już musi czekać na blacie. Ciasto rozkładamy w formie, po czym dokładnie nakłuwamy widelcem całą jego powierzchnię. Na ciasto nakładamy kawałek papieru do pieczenia i obciążamy go, na przykład ziarnami fasoli. Tak przygotowaną formę wkładamy do piekarnika na 10 minut, zalewamy kawę i gawędzimy chwilę z gośćmi.

Po 10 minutach zdejmujemy papier z obciążeniem i dopiekamy ciasto kolejne 10 minut, racząc w tym czasie gości opowieścią o ostatnim przedstawieniu w przedszkolu córki.

Kiedy ciasto jest gotowe, wyjmujemy je z piekarnika, przenosimy w najchłodniejsze miejsce w domu, aby przestygło. W tym czasie zapraszamy gości do ogrodu, aby pokazać im nowe meble tarasowe, a w domu zostawiamy włączony mikser, który ubije za nas śmietanę. Pod koniec ubijania musimy na chwilę wymknąć się do domu, aby dosypać 2 łyżki cukru i wyłączyć mikser — śmietanę łatwo przebić, a nie chcemy serwować tarty z domowym masłem zamiast bitą śmietaną.

Gdy goście zwiedzą już cały ogród, wystarczy, że przyniesiemy wystudzone ciasto, wyłożymy na nie ubitą śmietanę, owoce i gotowe. Honor perfekcyjnej Pani domu uratowany.