Jak profesjonalnie zaparzyć kawę?

Parzenie kawy wbrew wszelkiej opinii wcale nie jest zadaniem takim prostym, jakby to mogło wydawać się na pierwszy rzut oka. Wsypanie kawy i zalanie jej wrzątkiem, to zdecydowanie za mało, aby uzyskać prawdziwy aromat kawy i poznać jej niezwykłe możliwości. Żeby zaparzyć doskonałą kawę potrzebne są oczywiście odpowiednie umiejętności oraz akcesoria baristy. Każdy szanujący się smakosz kawy, powinien wyposażyć się przynajmniej w kilka podstawowych narzędzi baristy, dzięki czemu będzie można wyciągnąć z kawy to co najlepsze.

Waga kuchenna i porządny termometr

Waga kuchenna i termometr do mleka, to akcesoria baristy, które bardzo często są niedoceniane i wiele osób całkowicie rezygnuje z ich zakupu. Przy parzeniu kawy temperatura ma olbrzymie znaczenie, dlatego też porządny termometr powinien znaleźć się w każdym zestawie baristy. Jest to niesłychanie proste i funkcjonalne urządzenie, które umożliwi przygotowanie nie tylko idealnego mleka, ale również wspaniałej mlecznej piany. Waga kuchenna może pomóc w zważeniu ziarna kawy i wody, dzięki czemu będziemy mieć 100% pewność, że dobraliśmy odpowiednie proporcje.

Jakie dodatkowe akcesoria

Bardzo przydatnym narzędziem może okazać się także specjalny pędzelek do czyszczenia młynka czy ekspresu. Dzięki pędzelkowi będzie można zachować swój sprzęt baristy w idealnym stanie. Dużym zainteresowaniem cieszą się także specjalne filtry do kawy oraz elegancka zastawa, łyżki, kubki i obijaki do fusów. Nie można zapominać także o akcesoriach dekoracyjnych.

Dodaj komentarz