Termosy obiadowe – gwarancja całodniowej termoizolacji

Co zrobić, by zachować ciepło posiłku, który zechcemy zabrać ze sobą na całodniową wycieczkę albo do pracy? Wystarczy umieścić go w termosie obiadowym!

Czym są takie termosy?

Termosy obiadowe to naczynia, które sprawią, że temperatura przygotowanego w domu posiłku spadnie tylko o kilka stopni, i na pewno nie będzie on zimny w kilka godzin od czasu ugotowania, aż do momentu spożywania. Termosy świetnie nadają się do przechowywania jedzenia, gdyż najczęściej zrobione są ze stali nierdzewnej, lub też posiadają szklany wkład. Mogą się składać z jednej komory (np. na zupę), albo dzielone są na dwa – cztery, mniejsze i połączone ze sobą pojemniki. Każdy z nich będzie posiadał wygodną do noszenia rączkę. Pojemność najmniejszych termosów obiadowych to 0.3 litra, a największe mogą mieć nawet 6 litrów. Termosy wygodnie zakręca się i odkręca, do tego są one szczelne, także nie ma niebezpieczeństwa wylania się jedzenia w torbie, czy w samochodzie. Różne modele, w wielu kolorach i kształtach, na pewno pozwolą na wybranie odpowiedniego termosu. Jak więc widać, takie naczynia termoizolacyjne mogą przydać się każdemu, komu zależy na zdrowym, domowym jedzeniu. Na pewno zachowa ono swoje walory smakowe, pozostając ciepłym przez cały dzień.

Dodaj komentarz